Hogyan alakul ki a fogászati ciszta? | Rosental Fogászat

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Hogyan alakul ki a fogászati ciszta? Mit tehetünk ellene?

Ciszták számos helyen kialakulhatnak a testben, az egyik ilyen az állcsonti ciszta, mely egy fogászati probléma. Hogy hogyan alakulhat ki, hogyan kell kezelni, és mit lehet tenni a megelőzés érdekében, kiderül alábbi szakmai cikkünkből! Amennyiben Ön is észleli a tünetek valamelyikét, feltétlenül forduljon szakemberhez!    

Hogyan alakul ki a fogászati ciszta? Mit tehetünk ellene?

Mi az a fogászati ciszta?

A ciszta egy kötőszövetes tokkal körülvett zsák, vagy hólyagszerű testüreg, mely leggyakrabban folyadékkal, vagy esetleg gázzal van tele. Tulajdonképpen a daganatokhoz hasonló képződmények, és számos különböző típusuk van. Legtöbbször jóindulatúak, sőt, olyan is előfordul, hogy maguktól felszívódnak, ritkább esetben azonban rossz indulatúak is lehetnek.

Amennyiben a ciszta az állcsontnál alakul ki, állcsonti cisztának nevezzük. A cisztában lévő folyadékot, ami gyakran gennyes is, a ciszta falát alkotó sejtek termelik, így nem tud kiürülni, csak feszít belülről, miközben növekszik. Az állcsonti ciszta lehet odontogén és nem odontogén eredetű – az odontogén ciszta a fogszövetben alakul ki, míg a nem odontogén ciszták a környező szövetekben.

 

A fogászati ciszta tünetei

A fogászati ciszta kezdetben nem feltétlenül okoz gondot, az sem ritka, hogy a páciensek észre sem veszik. Azonban, ha nem szívódik fel, hanem elkezd növekedni, akkor nyomja a környezetét, ezáltal okozhat fülfájást, fejfájást, fogfájást is, és természetesen, ahogy növekszik, úgy feszít is egyre jobban.

 

Mi okozza a fogászati cisztát?

A fogászati vagy állcsonti ciszta kialakulásának hátterében több dolog is állhat; okozhatja egy begyulladt foggyökér, de akár a fogíny sérülése is. Amennyiben baktérium kerül a cisztába, elkezd genny képződni.

 

A fogászati ciszta kezelése

A ciszta kezelése történhet műtéttel, ebben az esetben egy szájsebészeti beavatkozás keretén belül eltávolítják a cisztát, és ha szükséges, a ciszta melletti csont egy részét is, megakadályozva ezzel a ciszta kiújulását. 

De vannak esetek, amikor nem járható ez az út, például mert olyan fognál helyezkedik el a ciszta, amit még meg lehet menteni. Ilyenkor megnyitják a cisztát, kitisztítják és egy pici eszközzel nyitva tartják, ameddig a csontszövet újraképződik.

 

Megelőzhető-e a fogászati ciszta?

Sajnos a fogászati, vagy állcsonti ciszta kialakulása nem megelőzhető, azonban kellő odafigyeléssel nyomon lehet követni a változásait, és ha szükséges, még azelőtt kezelni, hogy fájdalmat okozna.

 

Amennyiben Ön is észlel tüneteket, melyek akár ciszta jelenlétére utalhatnak, ne várja meg, amíg komolyra fordul a probléma! Forduljon hozzánk bizalommal! A Rosental Fogászati Magánrendelőben nekünk az a legfontosabb, hogy Ön semmilyen kellemetlenséget ne tapasztaljon!

Kérjen időpontot most lenti űrlapunk kitöltésével:

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.