Hogyan előzhető meg és kezelhető a fogágybetegség? | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Fogágybetegség: Megelőzés, kezelés

A fogágybetegség a lakosság mintegy 80-90%-át érinti, mégis, a legtöbben még csak nem is tudják, hogy pontosan mik is ezek. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a fogágybetegség kapcsán mindenképp tudni kell! Amennyiben Ön is tapasztal fogágybetegségre utaló tünetek, forduljon minél hamarabb szakemberhez!

Fogágybetegség: Megelőzés, kezelés

Mit takar a kifejezés: fogágybetegség?

A fogágybetegséget másnéven paradontitisnek is nevezik. A fogágy a fogat körülvevő csontos mederből, pici rostokból (ezek függesztik a mederbe a fogat) és az ínyből áll. Fogágygyulladás esetén ezekből egy vagy több gyulladt. A gyulladást mindig a lepedékben lévő baktériumok okozzák, melyek rossz szájhigiénia esetén elszaporodnak. Ha felhalmozódik a lepedék, ki fog alakulni a gyulladás is. 

Ennek árulkodó tünetei a duzzadt íny, ami fogmosásnál vérzik, rossz lehelet, valamint fájdalom. Legtöbbször a gyulladás megszüntethető alapos tisztítással, öblögető és fogselyem használatával és a fogkő rendszeres eltávolításával. Ha azonban a gyulladás huzamosabb ideig áll fenn, akkor megtámadja a fogágyat. 

Először az ínyt éri el és kialakul az ínyvisszahúzódás. Ha tovább súlyosbodik, akkor a gyulladás tovább terjed a fogágy többi részére, a rostokra, végül a csontra, meggyengítve a fog megtámasztását, ami kilazuláshoz, majd a fog elvesztéséhez vezet, az íny pedig elválik a fog gyökerétől és tasakok jönnek létre, melyek rengeteg baktériumot és gyulladt szövetet, fogkövet tartalmaznak. 

A súlyos fogágybetegség tünetei a következők: vérző íny, duzzadt íny, mozgó fogak, ráharapásra fájdalom jelentkezhet, kellemetlen szájszag fogmosás után is, genny csoroghat a fogak mellől. Ha ezek bármelyikét észleli, forduljon minél hamarabb szakemberhez! Várjuk szeretettel a Rosental Fogászati Magánrendelőben, foglaljon időpontot minél hamarabb!

 

A fogágybetegség kezelése

Mivel a fogágybetegség súlyossága egy igen széles skálán mozoghat, az ehhez tartozó kezelések úgyszintén. Legtöbbször a következőképpen szokott zajlani: először egy röntgenkép segítségével az orvos megállapítja a diagnózist. Ezt követően egy teljeskörű fogtisztítás, fogkőeltávolítás következik. Sok esetben már ez is elegendő ahhoz, hogy a páciensek meggyógyuljanak. Amennyiben nem ez történik, következik a fogak melletti tasakok tisztítása, ami kiegészülhet gyógyszeres pakolással, antibiotikumos kezeléssel is.

 

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

A fent leírtakból kiderül, hogy egyáltalán nem szabad félvállról venni a fogágybetegséget, aminek a fő okozója a lepedék. Alapos és rendszeres tisztítással, elektromos fogkefe, öblögető és fogselyem használatával, valamint rendszeres fogászati kontrollal sokat lehet tenni azért, hogy a probléma ne alakuljon ki, vagy még azelőtt el legyen fojtva, hogy kellemetlen tüneteket okozna.

Amennyiben Ön is tapasztal bármilyen fogágybetegséghez hasonló tünetet, azonnal keresse fel rendelőnket, hogy mielőbb segíthessünk:

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Hétfő-Kedd-Csütörtök 9:00 - 17:00

Péntek9:00 - 12:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.