Bölcsességfog fájdalom ellen gyorsan | Házi praktikák | Rosental

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Mi tehet, ha fáj a bölcsességfoga?

Sokan döntenek úgy, hogy eltávolíttatják fájó bölcsességfogaikat. De miért hajlamosak a bölcsességfogak a fájdalomra, és hogyan enyhíthető gyorsan? 

Mi tehet, ha fáj a bölcsességfoga?

A bölcsességfogak az utolsó fogak, amelyek átszakítják a fogínyt. Ezek a fogsor leghátsó fogai, és összesen négy darab van belőlük, kettő felül, kettő pedig alul. A bölcsességfogak fájdalma esetenként magától is elmúlhat, de megeshet, hogy aktív, vagy passzív módszerekre van szükség a fájdalom csillapítására. Előfordulhat továbbá, hogy a legjobb megoldás a bölcsességfog(ak) végleges eltávolítása.

 

Miért fájhatnak a bölcsességfogak?

A bölcsességfogak általában 17 és 21 éves kor között bújnak elő, de előfordulhat, hogy még ennél is tovább váratnak magukra. Amikor a bölcsességfog megpróbálja átszakítani a fogínyt, az komoly fájdalommal járhat.

Problémát jelenthet továbbá, ha a bölcsességfognak nincs elegendő helye a fogsoron, hogy kényelmesen elhelyezkedhessen az ember szájában, hiszen ekkorra már az ember összes felnőtt foga elfoglalta a helyét. Ilyenkor a bölcsességfog kénytelen egy nem természetes szögben nőni, és ez megakadályozhatja, hogy teljesen kinőjön.

Ilyen esetben a bölcsességfog körüli fogíny sérülékenyebbé válik, hiszen a bölcsességfog nem megfelelően áll benne. Az élelmiszermaradékok és a baktériumok így könnyebben bejutnak a fogíny mögé, és fertőzéseket, fekélyeket, cisztákat és fogínybetegségeket okozhatnak.

 

Otthoni megoldások a bölcsességfog fájdalmai ellen

Zsibbasztó gél

A fogászati zsibbasztó gélek segíthetnek érzésteleníteni a fogínyt, ezzel csillapítva a bölcsességfogak fájdalmait. E készítmények aktív hatóanyaga a benzokain, és a legtöbb gyógyszertárban és az elismert online üzletekben is be lehet szerezni őket.

A legtöbb fogászati gél bármikor alkalmazható a nap során, azonban nagyon fontos, hogy kövesse a betegtájékoztató utasításait, vagy, hogy egyeztessen a konkrét termék használatáról fogorvosainkkal. Fontos továbbá észben tartani, hogy egyesek allergiásak lehetnek a benzokainra.

 

Ibuprofén

Az ibuprofén egy fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szer, amely a betegtájékoztató vagy a fogorvos által előírt mennyiségben szedve segíthet enyhíteni a bölcsességfogak fájdalmait. Ez annak köszönhető, hogy csökkenti a fogak növekedése által okozott gyulladásokat.

 

Jég

Egy, az állkapocsra helyezett jégpalack szintén csillapíthatja a gyulladást és annak fájdalmait, és még zsibbasztó hatása is lehet. Ehhez fogjon egy jeges palackot, tekerjen köré egy rongyot, és tartsa álla fájó része mellé 15 percig. Ezt követően 15 perc várakozás után folytatható a hűtés további 15 percig, és így tovább, míg a fájdalom enyhülni nem kezd.

 

Öblögetés sós vízzel

A sós víznek természetes fertőtlenítő hatása van, és egy 2010-es tanulmány eredményei szerint a sós vizes öblögetés segíthet csökkenteni a szájban leledző baktériumok számát.

Előfordulhat, hogy a baktériumok összegyűlnek a bölcsességfog körüli fogíny alatt, ami fájdalmat okozhat. Ilyen esetben a sós vizes öblögetés segíthet enyhíteni ezt a kellemetlen érzést.

Ehhez oldjon fel néhány evőkanálnyi sót egy pohár frissen forralt vízben, majd miután az biztonságosabb hőmérsékletűre hűlt, öblögessen vele hosszú percekig, végül pedig köpje ki. Ezt napi 2-3 alkalommal elvégezheti, vagy amíg a fájdalom enyhülni nem kezd.

 

A bölcsességfog eltávolítása

Egyes esetekben a legjobb megoldás eltávolítani a bölcsességfogat. Ezt a feladatot erősen ajánlott egy szakképzett szájsebészre bízni, mint a Rosental szakorvosai.

A bölcsességfog eltávolításához az orvos először helyi érzéstelenítőt ad majd az eltávolításra szánt fog mellé, ami elzsibbasztja az állkapcsot a beavatkozás idejére. A szájsebész ez után nyomást gyakorol majd a fogra, hogy kilazítsa azt a helyéről.

Előfordulhat, hogy a bölcsességfog körül több vágást is kell végezni, vagy magát a fogat kell több részre vágni, mielőtt el lehetne távolítani a szájból. Attól függően, hogy milyen összetett beavatkozásra van szükség, a bölcsességfog eltávolítása tarthat néhány percig, vagy akár 20 percig is foganként.

Ahogy a beavatkozás után a fájdalomcsillapító hatása enyhülni kezd, a műtött részbe visszatérhet a fájdalom. Ez ilyenkor normális, és erre a szakorvos is felhívja majd a figyelmet. Ez a fájdalom néhány napon belül elmúlik, de ha két hétnél tovább érzi, akkor fontos, hogy visszatérjen rendelőnkbe egy vizsgálatra. Az orvos továbbá fájdalomcsillapítókat írhat fel, amelyek segítenek enyhíteni a fájdalmat a következő néhány napban.

Ha pedig szeretne Ön is gyorsan megszabadulni bölcsességfoga fájdalmától, keresse fel rendelőnket a lenti űrlap kitöltésével:

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.