Sárga, elszíneződött fogak? Mi okozhatja?- Sárga, elszíneződött fogak oka, kezelése

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Sárga, elszíneződött fogak? Mi okozhatja?

Önnek is elszíneződött a foga? Sárga, vagy szürkés árnyalatú? Mutatjuk mi okozza az elszíneződött fogakat, valamint azt is, hogy hogyan tud hatékonyan fellépni ellene. Amennyiben fehérebb fogakat szeretne mindenképpen olvassa el ezt a  cikket! 

Sárga, elszíneződött fogak? Mi okozhatja?

A különböző ételek elszínezhetik a fogakat

Az ételek közvetlenül érintkeznek a fogakkal, nem is kevés alkalommal, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan táplálkozunk. Az olyan erősen pigmentált ételek, mint a bogyók, a paradicsom elszínezhetik a fogakat, de a cukorkák, és a rágógumi is foltossá teszi a fogakat. A magas cukor- és szénhidráttartalmú étrend kedvez az olyan baktériumoknak, amik könnyen elszínezhetik a fogakat.

 

A különböző italok is elszínezhetik a fogakat

A tea elszínezi a fogait? Igen, sőt tovább megyünk, minden olyan színes italok, mint például a vörösbor, a kávé és a fekete tea, foltokat okoz, amennyiben ebből nagy mennyiségben fogyasztunk, valamint nem tisztítjuk meg megfelelően a fogakat. A kólák és a sportitalok gyakran magas cukortartalmúak, így szintén nem tesznek jót a fogakkal. Persze mindent szabad fogyasztani, de érdemes a mértékletességre is figyelni.

 

A dohányzás rosszat tesz a fogakkal

Köztudott, hogy a dohányzás nem egészséges, a fogakra is káros hatással van, többek között az elszíneződésüket is okozhatja. A dohánytermékek – a cigarettától a pipafüstön át a rágódohányig – idővel elszínezhetik és sötétebbé tehetik a fogakat. De ebben nincs is sok meglepő…

 

A gyógyszerek is elszínezhetik a fogakat

Sajnos sokszor a gyógyszerek is rossz hatással vannak a fogakra. Bizonyos antibiotikumok szürkésbarnává tehetik őket. Leginkább az  antihisztaminok, magas vérnyomás elleni gyógyszerek és antipszichotikumok azok, amik rossz hatással vannak a fogak színére. Amennyiben Ön is ezt észleli, beszéljen kezelőorvosával a jelenleg szedett vagy esetleg elkezdett gyógyszerek lehetséges mellékhatásairól. Ezen túl sajnos a betegségek is képesek kissé barnás színűre színezni a fogakat.

 

Baleset miatt is elszíneződhetnek a fogak

A fogak színe megváltozhat, ha esés vagy baleset után súlyos sokkot szenvednek. Tehát, ha csak kis mértékben sérült meg a fog, lehet ez lesz az egyetlen tünet, érdemes felkeresnie egy szakképzett fogorvot, amennyiben fogsérülésre gyanakszik.

 

Egyszerű genetikai okokra is vissza lehet vezetni a fogak elszíneződését

Lehetséges az is, hogy örökölt fogai könnyebben foltosodnak, vagy zománcuk eredendően sárga. Ha úgy gondolja, hogy genetikailag sárga fogai vannak, segíthet a probléma kezelésében a professzionális fogfehérítés.

 

Az öregedés miatt is elszíneződhetnek a fogak

A fogak az öregedési folyamat természetes részeként sárgábbnak tűnhetnek. Az életkor előrehaladtával a fogzománc vékonyabbá válhat, így a sárga dentin megjelenhet rajta. Amennyiben nincsenek kezelve a foltok, úgy az idő múlásával drasztikusabbnak fognak tűnni.

 

Nem megfelelő szájhigiénia miatt is elszíneződhetnek a fogak

A foltos fogak a lepedék felhalmozódásának vagy a fogszuvasodásnak a jele is lehet. Napi kettő fogmosás, rendszeres fogselyem használat, és minimum évi egy fogászati ellenőrzés elengedhetetlen a szép és egészséges fogakhoz. 
 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.