Duzzadt ínye? Ez állhat a háttérben! Ezek lehetnek a duzzadt íny okai- így lehet kezelni a duzzadt ínyt

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Duzzadt ínye? Ez állhat a háttérben!

Duzzadt az ínye? Ez általában valamilyen mögöttes problémára utal, például fogínybetegség, vagy gyulladás jele lehet. Számos probléma vezethet az íny duzzadásához. Legtöbbjük a szájhigiéniával vagy a szájegészségügyi problémák szövődményeivel kapcsolatos. Amennyiben tartósan fent áll a probléma célszerű minél hamarabb fogorvoshoz fordulnia! Mutatjuk, mik azok a tényezők, amik a leggyakrabban duzzadt ínyhez vezetnek.

Duzzadt ínye? Ez állhat a háttérben!

Duzzadt íny oka lehet, ha élelmiszer-részecskék ragadnak a fogakba

Néha nagyon egyszerű dolgok állnak a duzzad íny hátterében: egyszerűen csak a megragadt ételek is okozhatnak problémát. Például pattogatott kukorica fogyasztása közben a kemény magdarabok megragadhatnak a fogak között, és néha az ínyben is. Ez könnyen irritációt és duzzanatot okozhat a területen. Legtöbbször ezek a tünetek nem tartanak sokáig, és elmúlnak, amint kimossa ezeket a darabokat az érintett helyről.

 

Duzzadt íny oka lehet a fogínygyulladás

Leggyakrabban fogínygyulladás okozza a duzzadt ínyt. A fogínygyulladás tipikusan egy olyan betegség, amire jellemző a duzzanat, valamint az irritáció az ínyben. Ha felkeres minket, akkor valószínűleg mi is erre fogunk első körben gyanakodni, amennyiben elmondja a részletes tüneteket, és ezt fogjuk leghamarabb megvizsgálni. A fogínygyulladás enyhe fájdalommal járhat, de az is lehet, hogy Ön csak egy kisebb érzékenységet észlel, bárhogyan is legyen, szakemberhez kell fordulnia, mert súlyosabb problémákat is okozhat a gyulladt fogíny. Kezelés nélkül a fogínygyulladás súlyos fogínyfertőzéssé, úgynevezett parodontitissé vagy fogágybetegséggé alakulhat. Mutatjuk az ínygyulladáson túl milyen más tünetek utalnak még fogínygyulladásra!

 

  • rossz lehelet, amelyet a rendszeres fogmosás sem tüntet el
  • kellemetlen íz a szájban
  • vörös, fájdalmas íny
  • ínyvérzés
  • visszahúzódó íny
  • fájdalom rágás közben
  • érzékeny fogak
  • meglazult fogak vagy fogvesztés
  • változások a fogak szájban való elhelyezkedésében

 

Duzzadt ínyt okozhatnak fertőzések is

Előfordulhat, hogy fertőzések okozzák a duzzadt fogínyt. Ha fertőzések fordulhatnak elő a szájban, azok számos ilyen jellegű problémához is vezethetnek. Ilyen fertőzés lehet például a herpesz, tályog, vagy a szájpenész.

 

Duzzadt íny oka lehet a terhesség

Duzzadt fogíny akkor is előfordulhat, ha egy személy terhes, még akkor is, ha tökéletes szájhigiéniát gyakorol, és fogai egyébként teljesen egészségesek. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: a szervezetben lezajló hormonális változások okozzák. Ezek a változó hormonok nagymértékben növelhetik az íny véráramlását, ez pedig duzzanatot okozhat.

 

Hogyan lehet kezelni a duzzadt ínyt?

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés és tisztítás elősegítheti a szájhigiéniai problémák azonosítását és megelőzését is, így az ínyduzzanat megelőzésében, valamint kezelésében is segítenek. A duzzadt íny orvosi kezelése a fogorvos felkeresésével kezdődik. Amennyiben Önnek is panasza van, keresse fel rendelőnket, mi pedig egy alapos vizsgálat utána legjobb kezelést fogjuk javasolni Önnek! Az alábbi űrlap kitöltésével nagyon egyszerűen kérhet Ön is időpontot! Tegyen egy virtuális sétát nálunk!  

Kapcsolatfelvétel


 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.