Bölcsességfog és fogfájás: Miért félnek a férfiak jobban a fájdalomtól? - Egy Páciensünk személyes története

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Miért félnek a férfiak jobban a fájdalomtól? - Egy bölcsességfog-fájás esete

Korábban indítottunk egy szavazást a Facebook oldalunkon azzal kapcsolatban, hogy vajon melyik nem fél jobban a fogorvostól. A szavazók egyöntetű véleménye alapján a nők kiütéssel győztek, a férfiak félnek jobban. Mi is ezt tapasztaljuk a rendelőben. Ezt alátámasztandó hoztunk egy, a közelmúltban történt esetet.

Miért félnek a férfiak jobban a fájdalomtól? - Egy bölcsességfog-fájás esete

Egy új páciens érkezett hozzánk. Jól szituált harmincas férfi, szépen ápolt, de egy tömésre váró foggal. Nem a lyukas fog miatt jött elsősorban, hanem azért, mert közel 10 (!) napja erős fájdalommal szenvedett, a bal hátsó bölcsességfogánál. Napok óta fájdalomcsillapítóval aludt, Curasept-tel öblögetett, ami levitte valamelyest az ínygyulladást, de napközben is fájt a foga, ami a munkájára is kihatással volt, így muszáj volt eljönnie.

 

A kezelés során kitisztítottuk az eleve nem megfelelő elhelyezkedésű, benőtt fog körüli ínyterületet, lefertőtlenítettük. A következő lépés ilyen esetben a rosszul nőtt bölcsességfog szájsebészeti úton történő eltávolítása. Előtte azonban fontos megvárni, hogy a gyulladás elmúljon és csak aztán tudjuk a pácienssel a szájsebészeti kezelést elkezdeni.

 

A pácienssel felvettük a kapcsolatot egy hét múlva, amikorra prognosztizáltuk a teljes gyógyulást, hogy egyeztessünk időpontot a probléma teljes megoldására, ám ekkorra, mivel a fájdalom elmúlt, már ismét erősebb volt a félelem a szükségnél és úgy döntött, hogy nem kezelteti a fogát, míg nem fog ismét fájni.

 

Milyen esetekben fontos a bölcsességfog eltávolítása, vagy legalábbis megfelelő kezelése?

  • Ha a fogak az ínyben ragadnak, vagy csak részlegesen nőnek ki.
  • Ha nem a megfelelő irányban, nem egyszerre kezdenek el kinőni.
  • Káros hatással lehetnek a szomszédos fogakra, eltolhatják azokat, aminek hatására megbomlik a fogsor rendezettsége.
  • Ha fájdalmat okoznak.

 

A jelen esetben szereplő benőtt bölcsességfognál a kezelés a következő lenne: előbb bemetszést kell ejteni az ínyen, majd megfelelő mennyiségű fúrással ki kell alakítani az ún. csontablakot. Végül ezen keresztül történik meg a bölcsességfog eltávolítása. A beavatkozás után a sebet kitisztítjuk, végül összevarrjuk. A varratok eltávolítására általában 1 hét után kerül sor.

 

A műtét természetesen fájdalomcsillapító alkalmazásával történik. Erre is van több lehetőség klinikánkon, melyről a következő blog bejegyzésben írunk részletesebben.

 

Tanulságos eset a fentebbi, hiszen a fájdalom ismét jelentkezni fog. Tudjuk orvosolni minden esetben, de hosszú távú megoldást csakis a bölcsességfog megfelelő kezelése jelent majd a páciens számára. További szájsebészeti kezeléseinkről itt tájékozódhat.

 

Ne várjon míg jelentkezik a fájdalom. Kérjen időpontot egy teljeskörű állapotfelmérésre és őrizze meg fogai épségét! Az állapotfelmérés során klinikánkon panoráma röntgen felvétel készítése is megoldott.  

 

 

 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.