A fogkő következményei – Ezért érdemes minél előbb megszabadulni tőle!

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

A fogkő következményei – Ezért érdemes minél előbb megszabadulni tőle!

Fogkővel szenved? Talán nem is tudja, hogy milyen súlyos következményei is lehetnek! Ebben a cikkben bővebb információkat sajátíthat el a leggyakoribb fogászati problémáról, megismerkedhet a következményivel és a fogkő megelőzéséről is szót ejtünk!

A fogkő következményei – Ezért érdemes minél előbb megszabadulni tőle!

Mi az a fogkő?

 

 

Hallottál már a mondásról: „Ismerd meg az ellenségedet”? Ha a fogkőről van szó, akkor először is tudnunk kell, hogyan kerül a fogainkra. Először is, a fogkő nem képződhet foglepedék nélkül. Ez a vékony, puha réteg a nap folyamán képződik a fogakon ételmaradékok, nyál és baktériumok keverékén keresztül.

 

 

Napi kétszeri fogmosással és fogselyem használatával könnyen eltávolítható ez a ragadós anyag. De ha nem távolítja el a lepedéket, az fogkővé keményedik, ami a nyálában lévő ásványi anyagok, például kalcium és foszfátok hatására történik. Míg a lepedék alig látható, a fogkő igen. A kockázatok mellett a sárga vagy barna lerakódás megakadályozza, hogy a fogai olyan fehérek legyenek, amilyennek látni szeretné őket.

 

A szájban lévő savasság nagymértékben befolyásolja a lepedék fogkővé alakulásának mértékét és sebességét. A szájüreg alacsony savassága elősegíti a fogkő képződését.

 

Mellesleg a fogkő nem ott rakódik le, ahol egyformán könnyen és gyorsan a fogakról el lehetne távolítani. Főleg ott fordul elő, ahol a lepedék megbújik, például a fogak és az íny határán, valamint a fogak közötti résekben. Az alsó fogak hátsó része is érzékeny a fogkőre a nyálmirigyek közelsége miatt.

 

 

 

A fogkő következményei és veszélyei

 

 

A fogkő a fogak pusztítója! Mert a fogzománctól eltérően durva és porózus. Ha a fogzománc sima, nem tud ott fogkő képződni. Ha azonban a fogfelszínt a fogkő érdesítette, akkor a lepedék könnyen visszamaradhat. Ez aztán megkeményedik, és fogkő keletkezik. Ez egy ördögi kör!

 

A fogkő az íny alatt is nőhet. Ezt íny alatti fogkőnek nevezik, és az íny visszahúzódását okozhatja. Ezeken a helyeken (az úgynevezett zsebekben), amelyek ezután keletkeznek, még több lepedék halmozódhat fel, amely szintén fogkővé alakulhat. A baktériumok ezután zavartalanul folytathatják tevékenységüket ezekben a zsebekben, ami ínybetegséghez (ínygyulladáshoz) vezethet.

 

A gyulladt fogíny végül fogágygyulladáshoz vezethet, ami a dentint is érinti. Ha ezt nem kezelik, fogai meglazulnak, és végül kiesnek. Ezért a visszahúzódó ínyeket és zsebeket mindig a fogorvosnak kell kezelnie.

 

Problémát okozhat a látható, supragingivális fogkő is. A fogkő porózus, vagyis sokkal könnyebben elszíneződik, mint a sima és tiszta fogzománc. Például az ételben vagy italban lévő színezékek révén. Ha mindent meg szeretne tenni, hogy fogai fehérek maradjanak, a fogkő az utolsó, amire szüksége van.

 

 

 

Hogyan lehet megelőzni a fogkövet?

 


Ahogy korábban mondtuk, ha nincs lepedék, nincs fogkő sem. Tehát a fogkő (és a velejáró ínygyulladás és elszíneződés) megelőzése érdekében elengedhetetlen a lepedék eltávolítása a fogakról naponta kétszer. Ezt megteheti az alapvető szájhigiénia betartásával, ha naponta kétszer két percig mos fogat. Az elektromos és hagyományos fogkefék is jól tisztítanak. Nem számít, milyen aprólékosan mos fogat, a fogkrém összetevői jelentősen befolyásolják a száj egészségét. És ez végül befolyásolja a fogkő mennyiségét, amely lerakódik a fogakon.

 

 

Ne használjon káros összetevőket, például alkoholt, triklozánt, SLS-t (nátrium-lauril-szulfátot), cukrokat, parabéneket, vegyi aromákat és színezékeket tartalmazó fogkrémet. A fluor és a hidratált szilícium remineralizálja a fogakat, ezáltal védi őket a fogszuvasodás ellen.

 


Fogmosás után a fogközöket (a fogak közötti helyeket) is meg kell tisztítani, mert itt felhalmozódik a lepedék, amelyet a fogkefe nem tud elérni. Ezeket a területeket fogselyem, fogpiszkáló és fogközkefe (fogtisztító) segítségével tisztán tarthatja.

 

Majd fogmosás és fogselyem használat után használjon szájvizet a lepedék eltávolítására és a fogkő megelőzésére. Úgy fejti ki hatását, hogy lemossa a foglepedék utolsó maradványait is. De a fogkrémhez hasonlóan tisztában kell lennie az összetevőkkel.

 

 

 

Milyen következményekkel jár a fogkő megjelenése?

 

 

A fogkő a szánkban nem csak esztétikai kellemetlenség, hanem okozhat vagy súlyosbíthat egyéb egészségügyi problémák, mint pl.

  • Fogínygyulladás: a fogkő elősegíti az íny gyulladását és irritációját.
  • Rossz lehelet vagy halitózis, amelyet egy kénvegyületeket termelő baktérium okoz.
  • Fogszuvasodás, mivel a fogkőben lévő baktériumok gyengítik a fogzománcot.
  • Parodontitis, amikor a fogkő felhalmozódik az íny alatt.
  • szisztémás betegségek, szívproblémákkal, például szívrohamokkal vagy szélütésekkel hozták összefüggésbe.

 

Legyen óvatos az otthoni gyógymódokkal! Az interneten található tippek némelyike, mint például a szódabikarbónával való fogmosás vagy néhány csepp hidrogén-peroxid hozzáadása a fogkrémhez, közép- és hosszú távon problémákat okoz, mivel gyengíti a fogakat védő zománcot.

 

Kapcsolatfelvétel

 

Ha fogtisztításra van szüksége, keresse fel a Rosedental fogorvos specialistáit és intsen búcsút a megbúvó lepedéknek, a fogkőnek és az esetleges következményeinek is!
 

 

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.