Miért gyullad be a fogíny? A fogínygyulladás okai és megelőzése, így kell kezelni a begyulladt ínyt

Rosental Rosental
en hu de
en hu de
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ
Rosental

Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Magánorvosi rendelő Budán, komplex megoldásokkal

Bejelentkezés
Az egészséges, ragyogó mosolyért
Rosental

Az egészséges, ragyogó mosolyért

Magas szakmai tudás a legmodernebb orvostechnológiai megoldásokkal

Szolgáltatások

Miért gyullad be a fogíny? A fogínygyulladás okai

A fogínygyulladás, vagy szakszóval élve gingivitisz egy olyan fogászati betegség, ami gyakorlatilag a fogíny krónikus gyulladását jelenti. Az ínygyulladás gyakori állapot, amely jelenleg a felnőtteket érinti. Ez az ínybetegség egyik formája, amely jellemzően enyhe tüneteket okoz. Mindazonáltal súlyosabb állapotba kerülhet, ha valaki nem kezeli a kiváltó okát, éppen ezért fontos beszélnünk róla: miért gyullad be a fogíny?

Miért gyullad be a fogíny? A fogínygyulladás okai

A legfontosabb tudnivalók a fogínygyulladással kapcsolatban

Első lépésként összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a fogínygyulladással kapcsolatban. A fogínygyulladás leggyakoribb oka a fogak körüli baktériumok felhalmozódása, ami a nem megfelelő szájhigiéniára vezethető vissza. Azonban nem csak ez az egyetlen ok állhat a probléma mögött, sokszor ennél jóval bonyolultabb a képlet. A legkönnyebben onnan lehet észrevenni a fogínygyulladást, hogy puffadt, vörös fogínyt okoz, ami gyakran vérzést okoz a fog mosásakor. Az ínygyulladás enyhe eseteiben azonban előfordulhat, hogy nem jelentkeznek kellemetlen érzések vagy észrevehető tünetek. Azonban az egyszerű íny gyulladás gyakran megoldódik megfelelő szájhigiéniával, például hosszabb és gyakoribb fogmosással és rendszeres fogselyemhasználattal. Ezenkívül egy antiszeptikus szájvíz segíthet. Azonba, ha krónikus a gyulladás, akkor szakember segítségét kell kérni a probléma kezeléshez.

Kapcsolatfelvétel

 

Miért gyullad be a fogíny?

Ahogyan fentebb említettük, a fogínygyulladás leggyakoribb oka a bakteriális lepedék felhalmozódása a fogak között és körül. Ez a lepedék a fogíny közelében, a fogak tövénél fogkővé keményedhet, ennek sárga-fehér színű képződménynek az eltávolítása otthon nem lehetséges, csak szakszerű eszközökkel, szakértő kezekkel lehet biztonságosan eltávolítani. A lepedék és fogkő felhalmozódása olyan immunválaszokat válthat ki, amelyek az íny- vagy az ínyszövet pusztulásához vezetnek, ez járhat a fogíny krónikus begyulladásával, de előrehaladott esetben akár a fogak elvesztését is okozhatja. Éppen ezért, amennyiben a fogíny gyulladását tapasztalja haladéktalanul kérjen időpontot hozzánk, hogy a szükséges lépéseket megtéve, ezt elkerüljük!

 

Mi okozhat fogínygyulladást?

Számos mögöttes körülmény és külső tényező növelheti a plakkképződést így az ínygyulladás kockázatát, ezek pedig az alábbiak:

  • Hormonváltozások: Ez pubertás, menopauza, menstruációs ciklus és terhesség alatt jellemző leginkább. Az íny érzékenyebbé válhat, ami növeli a gyulladás kockázatát.
  • Néhány betegség: A rák, a cukorbetegség és a HIV összefüggésbe hozható a fogínygyulladás magasabb kockázatával, így sajnos komolyabb szervi betegség előrejelzője is lehet, így érdemes komolyan venni a fogíny duzzadását is!
  • Gyógyszerek: A nyáltermelést csökkentő gyógyszerek hatással lehetne, növelve a gyulladás kockázatát.
  • Dohányzás: Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres dohányzóknál gyakrabban alakul ki ínygyulladás, mint a nemdohányzóknál, ráadásul a fogak is elszíneződnek miatta…!
  • Életkor: Az ínygyulladás kockázata az életkorral növekszik, de a rendszeres fogorvosi látogatással idősebb korban is meg lehet előzni a fogak idő előtti elvesztését.

A fogínygyulladás megelőzése, kezelése

A fentiekből látszik tehát, hogy a fogínygyulladás megfelelő szájhigiéniával könnyedén megelőzhető. Mit jelent ez? Naponta legalább kétszer mosson, alaposan fogat, minden felületet érintve, de ne elégedjen meg ennyivel, használjon fogselymet is, valamint antibakteriális szájvizet! A fogínygyulladás gyors és hatékony kezeléséhez keressen fel minket, és mi a diagnózist követően a legjobb eljárást fogjuk ajánlani Önnek! 
 

Kapcsolatfelvétel

Kapcsolatfelvétel


Miért veszélyes a fogkő?

Miért veszélyes a fogkő?

A fogkő látszólag ártalmatlan, ám ha figyelmen kívül hagyjuk, komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - fedezzük fel, miért fontos elkerülni és kezelni ezt a problémát!  

Tovább
Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Hogyan tehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az egészséges fogak és ragyogó mosoly eléréséhez elengedhetetlen a fogszuvasodás elleni hatékony védekezés. A Rosental Fogászati Klinika fogorvosai összegyűjtötték a legfontosabb tanácsokat és...

Tovább
Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Fogorvos fóbia: Hogyan tegyen ellene?

Mindenki számára ismerős lehet az az érzés, amikor a fogorvosi székbe ülés már önmagában is feszült pillanatokat okoz. A fogorvos fóbia, bár gyakori, nem kell, hogy megakadályozzon minket az egészséges szájápolásban!

Tovább
Rosental Fogászati és Szájsebészeti Központ

Fogorvosi rendelő Budán komplex, személyre szabott megoldásokkal, magas szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakorvosi csapattal.

Oldalak
Nyitvatartás

Kedd-Csütörtök-Péntek 9:00 - 18:00

Hétfő-Szerda 9:00 - 17:00


Elérhetőség

Telefonszám: +36-70-KATTINTS

E-mail cím: KATTINTS

Cím: 1221 Budapest Bencés utca 32.